Napřed teplo, potom víc

Nejdříve lidi zajímalo především to, jakým způsobem si s co nejmenšími náklady doma zajistit co nejvíce tepla a k tomu ještě několik dalších bonusů, jako třeba možnost přípravy jídla, či teplé vody na osvěžující očistnou lázeň. Původní jednoduchá ohniště tyto funkce již nestačila plnit, navíc z nich šel pořád smradlavý kouř, který štípal do očí a nosu a sem tam ve špatně větraných prostorech někoho přiotrávil. Proto lidé začali vymýšlet nejdříve odvod kouře z místností, či obytných prostor, pak také omezení prostoru ohniště na přesně vyhrazené místo a nakonec stavby speciálních pecí a podobných zařízení, která umožňovala současně na jednom ohni dělat více věcí najednou – například vařit, péct. Ohřívat vodu, vytápět místnosti a ještě sušit křížaly na zimu.

Dokonalost sama

Dokonalost se ale začala opouštět a z více účelových, dokonale praktických pecí a kachlových sporáků s troubami, pecí a ještě vyhřívaným lůžkem, skončili lidé u krbových kamen jako doplňku ústředního topení.

/ od

Autor příspěvku: